"Amerika'da baldo pirinçten dönenin kaşığı kırılsın" diyorsanız bu yazı tam size göre. :D
1) Amerika'daki marketlerde (Ithaca'da bulunmayan Türk ve Arap marketleri hariç) baldo pirinç aramak nafile, en yakını bana göre İtalyanların "arborio"su. Bu pirinç, baldo gibi şişkin ve pilavı buradaki diğer "long grain" pirinçler gibi diğir diğir olmuyor. Baldo lezzetini bire bir tutmasa da şiddetle tavsiye ederim.
2) Tabii her arborio aynı lezzettte değil. Benim denediklerim arasında "RiceSelect"in organik olmayanı en iyisi. Ithaca'da Wegmans'tan temin edilebilir. Marketten alıp memnun kalırsanız Amazon'daki 4'lü paketlere geçin derim; zira bunlar daha ekonomik oluyor. Bi ara RiceSelect için Amazon'un "Subscribe & Save" hizmetinden yararlanabiliniyordu, ama şimdi kaldırdılar. "Subscribe & Save"e üye olursanız ekstra bir indirim alıyorsunuz (yüzde 10-12 civarında), hem de ürün sizin seçtiğiniz zaman aralıklarında (1, 3 ya da 6 ayda bir) kapınıza geliyor. Ben bir tembeloş olarak bulabildiğim hemen her şeyi "Subscribe & Save"den alıyorum. :)
3) Bi de tabii online Türk marketleri (ör. Tulumba) "gerçek" baldo bulunduruyor. Tırnak içine aldım zira bu pirinçlerin kalitesi su götürür. Benim denediğim birkaç marka hiç de lezzetli değildi. Üstüne üstlük de marketten ya da Amazon'dan alabileceğinizden kat kat pahalı. Bence arborio pilav ve dolma için çoooook daha iyi.
Tavsiye ettiğiniz başka bir tür pirinç ya da marka varsa lütfen aşağıya yorum yapın! Gününde gidip denerim. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder